Турнир по сумо в Пловдив

снимка:sumo-bg.com

Турнирът СУМО ГРАНД ПРИ ПЛОВДИВ`2010 ще се проведе на 2 юни на площад „Централен” в Пловдив между Централна поща и хотел „Тримонциум” от 17:00ч.Ще участват над 70 сумисти, сред които най-добрите родни гиганти, носители на отличия от международни състезания и националите ни, които извоюваха 28 медала на завършилото преди дни ХVІ Европейско първенство по сумо за мъже и жени, и ІХ-то за юноши до 21 години във Варна.

Във втория по рода си турнир, който за първи път ще се проведе в „панаирния град”,  гигантите ще мерят сили в три категории при мъжете (до85кг, до 115кг, над 115 кг) и две при жените(до 80 кг, над 80кг.). Освен медали, победителите ще получат подаръци, осигурени от Българската федерация по сумо, а на победителя в категория над 115кг. ще бъде връчена Купата на Кмета. В тази категория с интерес се очаква изявата на пловдивчанина Иван Качаков.21-годишният ни сумист има поредица от върхови резултати – балкански първенец,бронзов медалист от Световно първенство, а на 26 май във Варна спечели своя втори медал от шампионат на Стария континент – бронз в кат.+115 кг. скоро му предстои втори лагер в Токио, където ще бъде финализирано влизането му в местна школа.

СУМО ГРАНД ПРИ ПЛОВДИВ`2010 се организира от президента на Българската федерация по сумо Петър Стоянов, кмета на Община Пловдив Славчо Атанасов и председателя на първия пловдивски клуб, който развива сумо (СК „Атлетик”) Павел Митев. Освен, че в него ще вземат участие най-добрите родни гиганти, турнирът има за цел да запознае пловдивската общественост с красотата и атрактивността на древния спорт.

sumo-bg.com