Какво не знаем за ароматите?

Великият френски парфюмерист Пис, през 19 век решава да промени възприятието за парфюми. Той открива, че ароматите са в състояние да преминат през много различни етапи, от момента, в който уханието влезе в съприкосновение с кожата.След това той продължава да описва тези етапи като ги сравнява с голяма симфония, която за цел да покаже множество различни движения и която да продължава да се развива в класифицирането на ароматите в музикална хармония.Разделението на фази или на нотки на уханията на основата на музикалния мащаб установява, че тези аромати, които са по-уравновесени съдържат в себе си отделни елементи: базови, средни и върхови нотки, а също и при всяка фаза или група се отличава с ниво на променливост.

Първо впечатление – върховите нотки.При всеки аромат има начален намек – ново, светло чувство, на което може да приповдигне настроението ви. Същността, която присъства: първоначалния аромат на благоуханната композиция. Обикновено това са аромати на трева, анасон, цитрусови плодове, лавандула, джинджифил. Веднага след като се нанесе парфюма те се усещат отчетливо. Те притежават силен аромат и най-ярките свойства. Върховите нотки се изпаряват доста бързо и могат да изчезнат след от 5 до 20 минути, но това се получава, след като след контакта с кожата. Върховите нотки могат да бъдат описани като променливи, леки, които могат са се развиват върху кожата, които създават първото впечатление от аромата.

Втори опит – среда или сърцевина на възприятието: (букет) .Той представлява така нареченото „ядро“ на аромата, което позволява да се даде определение за вида на парфюма. Веднага след като върховите нотки се разсеят,  те се разгръщат. Веществата, които създават тези нотки, притежават спокоен и мек аромат.

Най-типичните представители на тази група са пикантните, плодовите жасминовите, флоралните, розовите масла. Средните или сърцевинни нотки имат активно влияние върху изграждането на характера на парфюма, и съответно тяхното ухание продължава средно по 4-5 часа.

Заключителен етап – базови нотки.След като парфюма е нанесен, когато започне да затихва благоуханното му действие, то в продължение на следващите 30 минути започват да се усещат тези заключителни нотки. За да се подсили и удължи действието на върховите и сърцевинни нотки се използвате тези нотки-фиксатори. Именно базовите играят голяма роля при изграждането на силата и устойчивостта на аромата. Най-често такова действие е характерно за мускусните, дървесните, амбровите аромати. С бавно темпо те се свързват с частиците на кислорода, като постепенно се смесват и с аромата на кожата, изтънченост и темперамент на парфюма продават базовите нотки, те подсилват излъчването на аромата и го обогатяват. Най-бавно се разкриват базисните нотки, но са продължителни при действието на аромата и наситено уханни. Базовите нотки служат за фон, на който се базира целия аромат. Те служат за това да подчертаят отслабващия с времето аромат и за това тяхната продължителност на действие  около 7-8 часа.

Козметиката.com