Подсладените напитки правят хората по-малко агресивни

Психолози установиха, че подсладените напитки правят хората по-малко агресивни и заядливи. Това се случва, тъй като захарта предоставя на мозъка енергията, необходима  да поддържа нервните импулси под контрол, като ни предпазва , когато се намираме под натиск.

„Когато сме изправени пред провокация, консумацията на подсладени напитки може да повиши способността ви ефективно да потискате агресивните импулси“, уточняват учените.

„След напрегнат работен ден консумирането на подсладени напитки може да намали агресията между членовете в семейството или шофьорите на пътя“, продължават с констатациите си експертите.

За да стигнат до извода, че подсладените напитки действат успокояващо, психолози от Австралия дали лимонада на група мъже и жени.

Една част от напитката била със захар, останалата – с изкуствен подсладител. Доброволците били подложени на поредица от стресови занимания, които завършили с подготовката на реч.

След изказването си някои от участниците в експеримента били провокирани, като им било заявено, че съдържанието на речта е скучно и разочароващо. Тези, които изпили лимонадата, подсладена със захар, били по-малко изнервени от негативните коментари.

Учените от университета в Нов Южен Уелс и в Куинсланд смятат, че мозъкът има нужда от захар или глюкоза, за да може по-адекватно да контролира действията.

ezine.bg