Тен без слънце

Автобронзантът е най-бързият, лесен и безопасен начин за получаване на тен. Още повече, че избирайки него, избягвате от опасния солариум или вредните ултравиолетови лъчи, които са все по-опасни за кожата.Автобронзантите са напълно безвредни, тъй като не проникват в дълбочина в кожата. Те просто съдържат оцветяващи вещества. Оцветяването им се дължи на веществото дехидроксиацетон. То е от групата на захарите.Когато попадне върху кожата, веществото си взаимодейства с протеините и аминокиселините и се образуват меланоидини. Те са главните виновници да потъмняваме.Ефектът от автобронзантите трае около десет дни. Но имайте предвид, че зависи от цвета кожа. Вроговеният слой на мазната кожа е по-плътен, дехидроксиацетонът взаимодейства с епидермиса по-дълбоко и с повече клетки. Тогава оцветяването е по-дълготрайно. Сухата кожа пък има по-тънък рогов пласт и затова изкуственият тен е по-краткотраен.

Ако сте блондинка или червенокоса с много светла кожа, специалистите съветват да използвате автобронзант във вид на овлажняващо мляко от категорията light.

За жените с тъмно-руси или кестеняви коси и не толкова бледа кожа са подходящи автобронзиращи мляко, лосион или крем с обозначение medium.

А чернокосите с тъмна кожа е най-добре да заложат на продуктите с надпис dark. Тъй като кожата на лицето се оцветява по-трудно, се предлагат отделни автобронзанти за лице и за тяло.

Нанасяйте автобронзантите равномерно, с масажни движения, като започнете от краката и завършите с раменете. Кожата на лактите, колената, дланите, ходилата е по-дебела и се пигментира по-лесно. Затова покривайте тези участъци с много тънък слой.Ако кожата ви все пак е станала на петна, почистете я с прясно изцеден лимонов сок и малко кислородна вода.Препоръчително е няколко часа след нанасянето на автобронзанта, да не спортувате и да не се занимавате с друга физическа дейност. Тъй като изпотяването пречи на равномерното разпределяне на продукта. Качествените автобронзанти овлажняват и подхранват кожата.

ezine.bg