Предимства и недостатъци на чая в пакетчета

Китайците, най-големите ценителите на чайната церемония, казват никога да не се пие чай на гладно, много силен, студен, горещ, многократно затоплян, вчерашен, преди ядене и  веднага след него. Чаят на пакетчета,също е подчинен на всички тези китайски забрани, наред с обичайния на листа или гранулиран чай. Интересна е историята за раждането на този чай както и предимствата и недостатъците в сравнение с традиционния.Появата му е съвсем случайна. Томас Съливан  ,търговец  на хранителни стоки от  Ню Йорк през 1904 г., започва да изпраща образци от чай на своите клиенти,но не в кутии, както обикновено, а в копринени торбички.Клиентите решили, че трябва да приготвят чая, пускайки торбичките в чаша вряла вода. Тази идея за бързо приготвяне на чай се харесала и много скоро започнали да пакетират чая не в коприна ,а в марля. Съвременното пакетче чай е изобретено от Адолф Рамболд и се появява на пазара през 1929. Рамболд разработва не само пакетчето, но също така и опаковъчна машина « Constanta Teepackmaschine ».Вместо скъпите коприна и марля започва да се използва  хартия от влакна на коноп, но скоро тя отстъпва на съвременната филтърна хартия. В края на 1950 г. се появява двойно камерна торбичка чай , затворена с метални скоби, патентована от фирмата «Teekanne».

Кои са предимствата и недостатъците на чая в пакетчета.

При приготвяне на чая не се изискват допълнителни съдове – чайник или преса.
Чай в пакетчета е удобно да вземете със себе си по пътя, бързо може да го приготвите при всякакви условия: трябва само една чаша и вряла вода. В заведенията за обществено хранене е удобен, тъй като клиентът поставя в една чаша пакетче, предоставено заедно със захар и лимон в отделна чиния.
Използваните пакетчета чай може лесно да хвърлиш, което е особено полезно в офис среда, където няма възможност за цялостно почистване на аксесоари за чай.
Все пак, недостатъците на такъв бърз метод са твърде много. Най-важното – не винаги се поддържа доброто качество на чая. Доста високата цена в сравнение с чай от листа, също е значителен недостатък.
Опакованите чайове не са толкова ароматни като листата или гранулираните. При много видовете чай в пакетчета ясно се усеща вкуса и миризмата на хартия, което накърнява аромата на прясно сварения чай.
Смята се, че чая  щедро дава своя вкус, когато чаените листа се попарват свободно в чайник, което е невъзможно при пакетчетата. Въпреки това, не всички производители  са съгласни с тази гледна точка на потребителите.
Истинските ценители чай разглеждат възможностите за прилагане на опакована напитка  като признак на ниска култура. Но в света се увеличава всяка година делът на производството на такъв чай. Това е една от основните тенденции в световната чаена индустрия.
В Европа, делът на опакования чай е до 77% от общото производство на чай , а в Англия известна със своите традиции при чая – до 90%.
Качеството на чая, не зависи от формата, в която се консумира,а от условията за неговото развитие, условията за събиране, съхранение и преработка.

източник: luxurynet.ru