Полезни напитки за нашето здраве

Лекарите казват, че пиенето на 2 литра чиста вода на ден е много полезно – тя почиства и нормализира обмяната на веществата. Въпреки това, има и други напитки, които дават на тялото с много полезни и важни вещества.
Експерти са съставили списък от осем напитки, които трябва да влизат в храненето на един човек.
Зелен чай
Поради големия брой на флавоноиди, полифеноли и антиоксиданти зеления чай неутрализира свободните радикали, укрепва костите и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и намалява риска от рак.
Ментов чай
Тази напитка нормализира и улеснява храносмилането.
Обезмаслено мляко
Млякото утолява за дълго време апетита, което помага в борбата с наднорменото тегло. То съдържа сложни въглехидрати, белтъчини, калций и витамин D. Най-полезно е да се пие мляко с 1% масленост.
Соево мляко
То предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания, като намалява нивата на „лошия“ холестерол в кръвта. Въпреки това, напълно не може да замени кравето мляко, тъй като това ще доведе до липса на калций и витамини А и D.
Горещ шоколад или какао
Тези напитки  стимулират производството на хормона серотонин в организма, която помага за подобряване на настроението. Също така, горещ шоколад и какао  предотвратяват развитието на сърдечно-съдови заболявания.
Доматен сок (без сол)
Ликопенът който се съдържа в доматения сок е една добра превенция на ракови заболявания в много органи: бели дробове, стомаха, червата, черния дроб, гърдата, шийката на матката. В допълнение, ликопенът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Червена боровинка
Ползите от тази напитка са много. Тя предпазва от инфекции храносмилателната и отделителната система. Сок от червена боровинка предотвратява пародонтоза и намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.
Портокалов сок
Изобилието на витамин С повишава имунитета. Лекарите съветват да се пие портокалов сок по време на бременност, тъй като фолиевата киселина, съдържаща се в него,  предотвратява дефекти в развитието.