сряда, юни 19, 2024
ЛюбопитноМобилен святНовиниТехнология

Lenovo засилва усилията за устойчивост в европейското производствено съоръжение с разширен капацитет за слънчева енергия

  • Новите панели довеждат слънчевия капацитет до 3 MW, достатъчен за захранване на електрическа кола за шофиране от Лондон до Сидни
  • Глобалният център за иновации може да работи изцяло със слънчева енергия, подхранвайки високопроизводителни изчислителни изчисления (HPC) и потребителско изживяване с оглед на устойчивостта

Lenovo представи нови слънчеви панели във вътрешното си производствено съоръжение в Будапеща, Унгария, задвижвайки иновациите във високопроизводителните изчисления (HPC). Най-новият Глобален център за иновации на Lenovo – представен през октомври 2023 г. и работещ на място в съоръжението, вече има капацитет за клиентите да тестват работни натоварвания на HPC на 100% слънчева енергия.

Производственото съоръжение на Lenovo в Будапеща е изградено от нулата с мисъл за устойчивостта и новите слънчеви панели довеждат общия капацитет на слънчевата енергия на място до 3 мегавата (MW), достатъчно за захранване на електрическа кола за изминаване на 10 800 мили. Завършената инсталация, която сега включва общо 5072 слънчеви панела в две сгради, е част от амбициозен глобален план за намаляване на емисиите на Lenovo Scope 2 чрез разширяване на използването на слънчева енергия в световен мащаб, като в момента работят 17 MW слънчева електрическа енергия, а Lenovo проучва допълнителни възможности за слънчева енергия инсталации в Бразилия, Мексико и Китай.

„С фокуса върху усилията за устойчивост като важна част от процеса на вземане на решения на изпълнителния пакет, ние виждаме, че клиентите правят значителни промени в поведението си при покупка към по-устойчиво поведение. В Lenovo, от нашата верига за доставки до нашите услуги, ние предлагаме на клиентите значителна подкрепа, когато става въпрос за подпомагане на постигането на техните цели за устойчивост. Нашите европейски клиенти вече могат да тестват HPC доказателство за концепции в нашия център за иновации, които могат да работят със 100% възобновяема енергия. След това те могат да произвеждат системите си в по-устойчива фабрика и да ги доставят в рамките на региона, като използват по-устойчиви видове транспорт и услуги за опаковане на насипни количества, като заедно спомагат за минимизиране на товарните мили и емисиите.“ споделя Стефан Брехлинг Ларсен, ръководител на глобалните услуги за устойчиво развитие в Lenovo .

„Нашите клиенти също така имат възможността да закупят кредити за компенсиране на въглеродни емисии, за да помогнат за компенсиране на очакваните емисии на CO2, свързани със средния жизнен цикъл на техните покупки на технологии, чрез закупуване на кредити за подкрепа на проверен Climate Action Project и с Lenovo Premier Support Plus и нашето възстановяване на активи и стойност Услуги, те могат да удължат живота на устройството, както и да управляват по-отговорно остарелите технологии.“

Устойчивост в иновациите и услугите

Технологията на Lenovo е проектирана да подпомага целите на клиентите за устойчивост, след като бъде инсталирана и на място. Например, технологията за директно течно охлаждане Lenovo Neptune™ има способността да осигури 95% ефективност на отделяне на топлина и по-ниска консумация на енергия до 40%. Глобалният иновационен център на място в Будапеща, специализиран в HPC и изкуствен интелект (AI), помещава първия европейски център за тестване и демонстрация на Lenovo за това устойчиво течно охлаждане, което позволява на клиентите да изпитат тази ефективност преди покупка.

Също така на място в Унгария е европейското съоръжение на Lenovo Value Recovery Service, където оборудването на Lenovo се връща, обновява и повторно сертифицирано като услуга за устойчивост в подкрепа на по-кръгова икономика, която помага за намаляване на електронните отпадъци и позволява закупуването на корпоративен хардуер на достъпна цена .

Устойчиво производство в Европа

Съоръжението в Будапеща е приложило много мерки за устойчивост, включително повишаване на топлинната изолация, добавяне на нови сензори за осветление и повторно използване на топлина от въздушни компресори. Топлината от производствената сграда се използва за поддържане на топлината на производственото пространство, докато през зимата студеният външен въздух се използва за охлаждане, което спомага за намаляване на енергийните разходи.

Физическото производство на решенията на Lenovo на място се извършва с помощта на патентования процес за спояване при ниска температура (LTS), разработен от Lenovo през 2017 г. При LTS топлината на запояване се прилага при максимални температури от 180 градуса по Целзий, намаление от 70 градуса спрямо предишния метод, което води до намалени въглеродни емисии по време на производството. Освен процесите, Lenovo също помага за смекчаване на въздействието върху околната среда на служителите си, като предлага на работниците във фабриката безплатен транспорт в рамките на местния район, за да се намали броят на автомобилите, пътуващи до и от съоръжението.

„От първия ден работихме неуморно, за да повишим устойчивостта на целия обект в Будапеща. Добавянето на увеличен капацитет за генериране на слънчева енергия е продължаващ проект и е вълнуващ момент да имаме възможността да управляваме нашия Глобален център за иновации на 100% слънчева енергия.“ каза Szabolcs Zolyomi, GSC (Глобална верига за доставки) Factory Site Leader в Lenovo.

„Новите слънчеви панели ни придвижват към нашата цел от 4 MW слънчев капацитет на обекта, равен на мощността, генерирана от 12 цистерни за гориво с природен газ. Тъй като се намираме в Европа, с възможността да намалим товарните мили и този допълнителен капацитет за слънчева енергия, ние подкрепяме целите за устойчивост на Lenovo по много осезаем начин. Значението на европейската фабрика ще нараства само като част от световната верига за доставки на Lenovo.”

Откакто съоръжението започна да функционира, фабриката в Будапеща е доставила 1,5 милиона работни станции и сървъри на над 2500 клиенти в 70 пазара в Европа, Близкия изток и Африка.