Балкански шампионат по конен спорт

снимка:horsesportbg.org

36-ия Балкански шампионат по конен спорт – прескачане на препятствия във Войводиново ще се проведе от 3 до 5 септември.140 коня от 6 държави ще вземат участие в Балканиадата на конна база “Хан Крум” във Войводиново, Пловдив.

За пореден път България ще бъде домакин на едно от най-атрактивните и дългоочаквани събития за любителите на конния спорт.Състезанията ще се провеждат всеки ден от 9.00 до 19.00 часа, а входът е свободен за всички желаещи. В петък и събота ще се проведат индивидуалните квалификации, а в събота ще бъде и Балканският шампионат за отборно класиране. Вълнуващите индивидуални финали в петте нива са в неделя. Очаква се най-голям интерес да привлече GRAND PRIX Индивидуален финал при мъжете, който ще започне в 17.30 часа.

Историята на състезанието започва в края на 60-те години, когато четирите балкански държави, членки на Международната федерация по конен спорт (FEI) – България, Румъния,  Турция и Югославия инициират Балкански шампионати в дисциплините обездка, прескачане на препятствия и всестранна езда, които през годините се провеждат успоредно или самостоятелно. 

Първият Балкански шампионат се провежда през 1968 г в Истанбул, Турция и въпреки прекъсванията през годините, наложени от винаги сложната ситуация на Балканите, традицията успява да се съхрани.

Програма на 36-ия  Балкански шампионат по конен спорт –  прескачане на препятствия може да видите тук.

Източник:БФКС