неделя, май 26, 2024
ЛюбопитноНапиткиНовиниТрапеза

„Рожен 2023“ – Събор на народното творчество и животновъдство (програма)

Рожен 2023 – Събор на народното творчество и животновъдство ще се проведе в дните от 14-ти до 16-ти юли

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в традициите и духа на българската нация. Началото е поставено през 1897 г., когато по инициатива на отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, на Роженските поляни се събират родовете разделени от тогавашната границата с Турция. Годишнината ще бъде отбелязана с обща родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Долно Дерекьой (днес с. Соколовци) и околността, поставили началото на традицията „Рожен“. Ще бъде започната символична алея с „Елите на родовете“, която ще възстанови вековната традиция всеки стар род от Соколовци и околността да има свое символично място, белязано с дърво-ела на Роженските поляни, за  своите срещи.

Програма на събитието

В дните на Рожен 2023 родопските поляни ще бъдат украсен с внушително българско знаме от близо 7000 кв. м. На четири сцени ще се проведе традиционния Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор. Точно в 12,00 ч. ще се извива общото Голямо роженско хоро. Ще се  проведе и конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали. Акцент ще е изложбата със снимки и архивни документи „История през три века“ за Роженския събор от началото му до наши дни.

В специализирани изложения посетителите на събора ще видят  различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Научете повече на www.rozhen.bg

 

Апартаменти под наем Пампорово