Каква да е вечерята?

Твърди се, че най-сигурният начин да отслабнеш е да не се яде след 17.00 часа. Въпреки това, специалистите по хранене твърдят, че вечерята е необходима.
Липсата на вечеря, помага ,но не на всички и не за дълго.Лишаването от вечеря води до увеличаване на апетита през деня и по този начин до увеличаване на общия прием на калории. И това е съпроводено не само с добавянето на тегло, но и със заболявания на стомашно-чревния тракт.
Изобилното хранене е основната причина за такива заболявания като гастрит, холецистит и панкреатит. Обилното поемане на храна води до влошаване на преработката и усвояването на храната. Ето защо превенцията на наднорменото тегло и заболяванията на стомашно-чревния тракт се намалява до една фраза – „Яжте умерено и навреме!“ . Интервалите между отделните хранения трябва да са около 4-5 часа,нощното прекъсване – да не надвишава 10 часа. Вечерята, както и закуската е от съществено значение. Въпреки това,  вечерята има своите особености.
Какви  продукти са оптимални за вечеря?
-Постни – мазните храни повишават притока на кръв към стомаха, появява се чувство за тежест.
-Лесно смилаеми – по време на сън метаболизма  се забавя и тежката храна не може да се преработи. За вечеря, не са подходящи пържено месо, черен дроб, пушени ястия , гъби. Тяхното използване може да доведе до тежък сън, главоболие сутрин и оток.Не са добри и продукти които бързо се усвояват – кисело мляко, бульон. Перфектните вечерни продукти са тези, които се усвояват за около три часа. Това са печено месо, морски дарове, риба, зеленчуци, варени картофи, сладки плодове.
-Нискокалорични – основната консумация на енергия пада за периода от 9 до 16 часа, най-калории се използват до 15 часа. На вечеря, да се оставят 25% от дневната дажба (около 400-450 ккал).
-полезни за съня-това са продукти, които съдържат калций, който гарантира стабилна работа на мозъка, и магнезий, който помага на мускулите се отпуснат. Богати на тях са зърнените култури, печената риба, всички видове зеле, зелен грах. За регулиране на съня е важна аминокиселината триптофан – съдържа се в банани, риба тон, смокини,фурми. Яжте тези храни  1,5-2 часа преди лягане.