Полезните цветя

Различни замърсители, които се отделят от пластмасите, боите, килимите, почистващите препарати присъстват, но в невидима форма ежедневно в нашите домове.Формалдехидът, който се съдържа в килими, лепила, бои, бензолът в пластмасите, синтетичните жици, смазочниге масла, предметите от гума, трихлороетиленът в разтвори за премахване на бои, препарати за почистване на килими, лепила и други слепващи вещества, са в състояние малко или много да причинят вреда на здравето на вашето семейство.Природата обаче е помислила да ни бъде от полза и срещу всичко това. Някои домашни растения са естествени филтри срещу токсините.

Спатифилум е едно от тях.

През 1980 година изследователите от НАСА откриват, че спатифилумът освен, че превръща въглеродният двуокис в кислород, както всяко растение, може и да абсорбира безпроблемно замърсители като бензола, формалдехида, трихлороетилена и много други.

Спатифилумът е красиво и непретенциозно растение, което не изисква по-специални грижи. Вирее и на светло, и на приглушена светлина в малки саксии.

Бамбукова палма е друго такова растение.

Тя достига височина от 90 до 180 см. Премахва вредните съединения формалдехид, бензол, ксилол, хлороформ, карбонов моноксид. От всички видове палми, бамбуковата палма е най-устойчива към повечето видове насекоми, паразити и инсекти.

Бамбуковата палма обича светлина, но не пряка. Мястото трябва да е добре проветриво.

Драцената притежава същите качества.

Има различни видове драцена – по форма, размер и цветове. Драцената е доказано средство за отстранява на формалдехид, ксилол, толуол, бензол и трихлороетилен. Най-добре вирее при температура от 12-21 градуса на светли или полусенчести места, където няма пряк достъп на ярки слънчеви лъчи.

Цветарските хризантеми са безспорно най-добрите пречистватели на въздуха в дома. Те елиминират всякакви следи от формалдехид, ксилол, бензол и амоняк. Макар и да не са типичните домашни растения, при подходяща грижа цветарските хризантеми могат да виреят достатъчно дълго из апартамента или къщата ви.

Чувстват се добре на светло място, с недиректна слънчева светлина.

ezine.bg