В Пловдив дишаме най-замърсения въздух в Европа ?

Римски медии разпространиха данни на Италианския национален статистически институт (ИСТАТ) за замърсяването на въздуха в страните от ЕС. В класацията за 2008 година на 30-те европейски града с най-нискокачествен въздух 17 са италиански, като на първо място се нарежда българският град Пловдив, следван от Торино, Бреша, Милано и София.

Обратно, в подреждането на 30-те града с най-чист въздух предимството е на Северна Европа, начело с естонския град Талин, шведските – Стокхолм, Лунд и Малмьо, и германския – Рощок, се посочва в информациите.

Данните показват, че концентрацията на замърсители във въздуха на Пловдив надхвърля средно 2,6 пъти допустимите от закона нива. Освен това Пловдив е на първо място и по друг отрицателен показател – броя на дните, в които е надхвърлено допустимото ниво на РМ-10 (твърди микрочастици с диаметър по-малък от 10 микрона, които проникват в горните дихателни пътища), отбелязва БТА. През 2008 г. в града на тепетата са регистрирани 208 дни с наднормено ниво на РМ-10.

В класацията на страните от ЕС, съобразена с броя на населението, България е с най-лош синтезиран индекс на качеството на въздуха, който надхвърля 2 пъти законосъобразните параметри. Следва Гърция с 1,5 пъти, Италия – 1,4 и Румъния – 1,1. С най-добри показатели са Естония, Швеция, Финландия и Дания.

dariknews.bg