Какво трябва да знаем за парфюмите?

Известно е, че впечатлението за аромата зависи не само от майсторството на парфюмериста, но до голяма степен и от този, който го носи. Следователно, всеки от нас е изпълнител на създадена парфюмерийна симфония. Това, както и почти всяко друго нещо в живота, може да се научи.Преди всичко е необходимо да знаете за природата на уханията, реакция им и боравенето с тях. Да вземем, например, тоалетните води, които особено много ползват французите – 30 литра на година, докато италианците – само 5.

Не се пръскайте с шепи тежките и масивни аромати, които могат да предизвикат у вас самите или хората около вас главозамайване.

 Освен това „дозирането“ на всеки аромат е улеснено от градацията в концентрацията, която позволява леко да моделирате интензивността на уханието в съответствие с настроението или периода от деня.

 Важно е да се отбележи, че концентрацията на аромата не бива да е еднаква при работа в офис, на обед в ресторанта, по време на тренировка, или при посещение на вечерно събитие или гости при любимия човек.

 От екстракта до тоалетната вода, хармонията остава еднаква, но маниера на ползване се променя. За екстракта или още парфюма е необходима известна предпазливост, като в същото време тоалетната вода може да ползвате щедро.

„Ухания, приятно съчетани с вечерна рокля, са безинтересни и незабележими върху кожа и в открит автомобил“, пишат през 1922 г в „Илюстрования Фигаро“. Това правило важи в наши дни.

 Ароматите се разгръщат по-добре и по-хармонично на тъкани от естествени влакна – коприна, памук, кашмир. Ако става въпрос за кожа, както и за косата, това са истински „кадилници“ за уханията. Затова на синтетични тъкани, ароматът на парфюма ще се задържа по-кратко и тежък, с по-малко топлота. Този двоен ефект се усилва при ползването на много флорални или много амброви аромати.

 Някои жени се стремят да се поглезят с какви ли не „модни аромати“ и се парфюмират смело, за да изпъкнат сред тълпата. Нужно е да помните, че концентрацията на ароматни пари във въздуха си има своя предел, след който уханието стана неприятно и изморяващо.

 В театъра, на гости или на сватба, където са събрани много хора, може да се получи неприятна ситуация.За да се избегне това просто не се обливайте с парфюм. Помнете, че дори най-малкия флакон съдържа повече ароматни свойства, отколкото стотици килограми цветя, а силният аромат, особено в закрито помещение, изморява и дразни много. Хубаво е да се парфюмираш заради самия себе си, но не забравяйте и за околните!

 Хора, които използват много силни парфюми и в големи количества притъпяват собственото си обоняние и за това изобщо не усещат уханието, като с течение на времето започват да слагат все повече и повече количества. Те заприличват на хората с отслабнал слух, които сами не забелязват, че говорят прекалено високо.

Когато отивате на театър, на гости или на работа не бива да използвате силни, топли и пикантни аромати. В слънчево и горещо време такива ухания стават още по-тежки. При влажен въздух, например, вечер край река, може да използвате по-наситени и резки парфюми, защото там аромата им се заглушава. По време на обяд вътрешната страна на китките и шията не е задължително да са напарфюмирани.

 Внимателно трябва да се ползват тежките и тъжни ухания. Ако тежкият парфюм е печален и през деня, то ще предизвика тъга в сумрака или през нощта. Това особено много се отнася за  аромати, които съдържат много тамян, с неговия тежък мирис.

През лятото и пролетта е добре да се парфюмирате по-слабо, защото повечето светлина повишава общия тонус на нервната система, това обостря обонянието.

 При ползването на парфюми трябва да помните, че на различните хора и при различни обстоятелства, един и същ аромат променя своите нюанси.

 Ароматът на напарфюмиран човек подсъзнателно се възприема като ухание, което му принадлежи, но доведено до съвършенство, което до определена степен дава естетическа наслада. Уханието е катализатор, „скулптор“, „декоратор“ на естествения аромат на тялото, извън който парфюма е лишен от живот. Във връзка с това парфюмеристите влагат и вещества с така наречените животински миризми, например, мускус.

 Човешкото тяло, естествената обвивка притежава не само собствен аромат, но и възприема заобикалящите я аромати и ги отделя в продължение на дни.

 По този начин, човек съхранява „ароматни изображения“ за всичко наоколо. Преди да решите какво ухание да изберете, е добре да помислите за свойствата на собствената кожа, на които служат като фон.

 Източник:Козметиката.com