Шамфъстъкът полезен за нашето здраве

Снимка: GETTY

Консумирайте на ден, само една шепа шамфъстък и можете да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания и дори рак, смятат изследователи от Университета на Пенсилвания (САЩ), които твърдят, че шамфъстъка е с високо съдържание на антиоксиданти,които запазват свободните радикали в нашите клетки.
По-рано същия екип от учени е доказал, че шамфъстъка унищожава тъй наречения „лош“ холестерол, който причинява сърдечни удари и инсулти. Експериментите показват, че този вид ядки намалява концентрацията на липидите и липопротеините, които са рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.
Нови изследвания на американските експерти  доказват, че фъстъците  имат и други полезни свойства.Те съдържат повече лутеин, бета-каротин и гама-токоферол в сравнение с други видове ядки. Бета-каротинът се превръща в организма във витамин А, който предотвратява рак, гама-токоферола е форма на витамин Е, който предпазва от сърдечни проблеми. Лутеин, който също така се съдържа в зелените листни зеленчуци, играе важна роля в физиологията на зрението и на кожата.
В допълнение, всички тези антиоксиданти не позволяват на холестерола да се движи в кръвоносните съдове.
Учените са провели експерименти върху доброволци, разделени в три групи. Едната група един месец  е била подложена  на противохолестеролна диета не съдържаща ядки, докато втората и третата група са употребявали еднакви продукти, но с различни количества фъстъци –  42 и 85 грама ядки на ден. Резултатите от проучването в края на месеца, показало, че консумиралите най-голямо количество  шамфъстъци, в кръвта си са имали повече антиоксиданти и по-малко холестерол.

Ядките на шамфъстъка са използвани за храна  повече от две и половина хилядолетия. Той се отглежда в Гърция, Сирия, Иран, Испания, Италия, САЩ, Турция и други страни.Реколтата се прибира през юли и август. Ядките първо се сушат на слънце, след което  могат да се съхраняват най-малко една година. Шамфъстъка е с висока хранителна стойност – съдържа повече от 50% мазнини ,а също  белтъчини и въглехидрати. Той има тонизиращо действие, препоръчва се употреба при пациенти с хронична умора. На изток, шамфъстъка се нарича „Дървото на живота“.

По материали на: Daily Telegraph.