петък, юли 19, 2024
Любопитно

Хелоуин – произход и история

Хелоун (Halloween) се провежда всяка година на 31 октомври. Чества се най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, САЩ и Канада. Хелоун се заражда като келтски езически ритуал нар.“Самайн“ (Samhain) и съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. Традиция е на този ден децата да са облечени в страшни костюми, да носят фенери – направени от тикви и да обикалят своите съседи искайки лакомства. 

Повече за историята и произхода:

Древните келти посрещали своята Нова година „Самайн“ (Сауин) в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания .

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

22

44

снимки pinterest.com