Функционален ли е Вашият онлайн магазин?

Без значение е дали онлайн магазинът Ви изглежда красив и прави впечатление, ако не работи! Прегледайте всеки един от посочените детайли, за да сте сигурни, че Вашият уеб сайт е лесен за използване от вашите клиенти.
Дали всичките ви връзки работят? 
Уверете се, че сте проверили всички връзки на страници, продукти, заглавки и колонтитули. Ако има препратки към външни сайтове, ще искате те да се отварят в нов раздел.
Работят ли формите за контакт? 
Попълнете формуляра за контакт и потвърдете, че той изпраща успешно запитването. Уверете се, че клиентът Ви получава страница за потвърждение или мейл, че сте получили формуляра. 
Вашата информация за контакт е точна и видима? 
Винаги е добре да имате няколко начина за контакти с клиентите си. Лесни ли са за намиране Вашия адрес, мейл и телефонен номер?
Има ли страница 404? 
Какво се случва, ако някой отиде в лоша връзка или ако въведете неправилен URL адрес? 
Страница от 404 е чудесен начин да насочите хората към това, което търсите – да се възползвате максимално от нея! Включете връзки към важни страници и поле за търсене и може да успеете да превърнете грешката в продажба.

Сайтът зарежда ли се бързо? 
Ако клиентите Ви трябва да чакат за зареждането на уеб сайта ви, те ще отидат някъде другаде. Данните сочат, че 47% от потребителите очакват уеб сайтът да се зареди за две секунди или по-малко. 
Ако мигрирате от друга платформа, може ли съществуващите клиенти да получат достъп до техните акаунти и поръчки?
Уверете се, че те могат да влизат и да виждат съществуващата информация за проследяване и абонаменти, ако е приложимо. Също така трябва да архивирате всичките си поръчки от предишния си сайт.
Премахнахте ли ненужни данни? Преминете през сървъра и изтрийте неизползваните теми, плъгини, страници и публикации.
Не сте сигурни откъде да започнете? Обърнете се към пловдивското уеб дизайн студио WebGelectronic > https://web.gelectronic.com

линк към статия > Кога един онлайн магазин е функционален?