Убийците на ероса според италианските гастрономи

Ако след дълго търпение и усилия, положени по време на ухажването,  сте стигнали до заветната първа вечеря с Нея, не си мислете, че сте на финала и че победата е в краката ви.
Едно сгрешено ястие може да провали всичко и да ви отдалечи повече от всякога от целта.
Не само лукът и чесънът обаче са категорично забранени в романтичната вечеря на свещи.Италианските гастрономи, признати в цял свят като безспорни експерти в своята сфера, налагат строго вето и над фасула и бульончетата. Те също са убийци на ероса и със сигурност няма да ви помогнат, ако искате вечерята ви да бъде последвана от „Приказки от хиляда и една нощ“.Не става въпрос обаче само за физиологически, а и за психологически ефекти.
Важно е не толкова да обърнете внимание на храните афродизиаци, колкото на това да изключите храните убийци на ероса, убеден е видният италиански експерт по хранене Пиетро Милиячо.

„Твърде обилното ядене, богато на мазнини, е заклет враг на любовта, тъй като затруднява черния дроб и води до концентрация на кръвта в червата, отнемайки притока й към половите органи. Така че забравете за преяждането“, съветва Милиячо.В никакъв случай не посягайте и към едната чашка в повече, която може да прати всичко по дяволите.
Италианският фотограф на продукти на гастрономията Боб Ното съветва влюбените да зачеркнат категорично от менюто си суровия лук и чесън.„В противен случай силната им миризма ще ви прави компания до края на вечерта и ще бъде нещо като третият присъстващ на нея“, казва Ното.
Експертите отхвърлят категорично и ястията на базата на олио, рибки аншуа и чесън. Според изпатили те са най-мощното контрацептивно средство и то – с дълъг ефект, което някой може да си представи. Като абсолютни антистимуланти на любовта обаче се смятат и разните чревца, свински главички, ушички, опашки, особено в комбинация със зеле.
Враг на масата на влюбените е и фасулът – най-вече заради силните му странични ефекти, водещи до конфузни ситуации.
Долу бульоните“, зоват още гастрономите, според които те са твърде тъжна храна, типична за болничните вечери.
И твърде леките и диетични храни от рода на салатките от соеви кълнове и зеленчуковите сокове обаче никак не са секси. Онзи мъж, който ги харесва, е същият, който преди да си легне, ще сгъне старателно и прецизно панталоните си, за да не се измачкат.
И ако все пак сте успели да изключите всички убийци на ероса от менюто си, не си мислете, че вече всичко е ОК. Едно парченце маруля или зеленчук между зъбите ви може да провали всичко.

 Виолина Христова prontosofia.com