Спешно се подготвя пенсионната реформа

Започва да се подготвя пенсионната реформа и някои от решенията трябва да влязат в сила още от средата на следващата година, а други от 1 януари догодина, съобщи социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БНР.
Най-важното, което смята да предприеме правителството, е да запази възрастта за пенсиониране както в момента – 60 години за жените и 63 за мъжете, но да вдигне изискуемия осигурителен стаж, който трябва да стане 37 години за жените и 40 години за мъжете. Това ще стане от юли следващата година.
Ако на мъж или жена не достигат 3 години стаж, ще има вариант за ранно пенсиониране, но при непълна пенсия. За всяка липсваща година стаж ще се удържат по 2,4% от пенсията.
Спира се с намаляването на осигурителните вноски от следващата година, а още от 1 януари догодина се ограничава ранното пенсиониране в армията и полицията. От досегашните изискуеми 25 години стаж в системата, за да се пенсионират служителите в МВР и армията, ще трябва да имат 30 години стаж, като на длъжност в армия и полиция ще трябва да са били поне 16,8 години.
Пенсиите ще се осъвременяват на базата инфлация и икономически ръст, обясни още социалният министър Тотю Младенов. А една година работа в първа категория труд от следващата година ще се признава за 5, а не както е в момента 8 към едно.
Очаква се законодателните промени за реформата да бъдат внесени през септември промени в парламента за одобрение.

Източник:e-79.com