„Селска чест“ и „Палячи“ на сцената на Античния театър в Пловдив

Когато младият Маскани решава да участва в конкурса за едноактни опери на издателя Сонзонио с операта „Селска чест”, дори и през ум не му е минавало, че ще спечели първата награда. И не само това – неговата опера се превръща в една от най-гледаните и обичани опери в оперната литература. По ирония на съдбата на същия конкурс е отхвърлена операта „Палячо” на Леонкавало, защото не отговаря на условията – тя е в две действия.

Но ето че вече десетилетия двете вълнуващи общочовешки драми се представят с голям успех в една вечер и шестват по световните сцени като ярки образци на веристичната идея. Сюжетът е от живота на обикновения човек, драмата е подчинена на вечните теми за любовта и изневярата. Според режисьорската концепция „двете едноактни заглавия са обединени от една и съща тема, разглеждана огледално, в един спектакъл от две части, където действието се развива на едно и също място, но в различно време.”

Постановките на Варненската опера „Селска чест” и „Палячи” бяха представени премиерно миналата година в рамките на „Варненско лято”. Режисьор на двете постановки е Нина Найденова, художник на декора Иван Токаджиев, художник на костюмите и куклите Николина Костова-Богданова, хореограф Боряна Сечанова. Успешната продукция гостува за първи път на сцената на Античния театър – този път осъществена с хора, оркестъра и балета на ОФД Пловдив. Калуди Калудов ще видим в една от неговите коронни роли – на Туриду, Даниела Дякова – Сантуца, Иван Кабамитов – Алфио, Анна Дитри – Лола, Валерия Мирчева – в ролята на Лучия. В „Палячо” ролята на Канио ще изпълни Стоян Даскалов, Неда – Марияна Панова, Тонио – Михаил Пулиев, Силвио – Иван Кабамитов, Бепо – Ивайло Михайлов. Спектаклите ще дирижира Григор Паликаров.

Резервната дата при лошо време е 20 юни

Билети на касите на Националния дворец на културата, Концертна зала, Пловдив

On-line http//www.eventim.bg, http//www.ticketsbg.com, http//www.ticketstream.bg

Източник: slovesa.net