петък, юли 19, 2024
ЛюбопитноСтил и красота

Лакът за нокти има дълга история

Според археолозите, първия лак за нокти е изобретен в Китай около 300 години пр. н. е. В онези времена, дългите нокти  били много модерни и  показвали, че собственика им няма нищо общо с физическа работа. Това можели да си позволят само представителите на висшата класа.Като лак за нокти древните китайци използвали смес от гумаарабика(твърда прозрачна маса,отделяна от някои видове акация), яйчен белтък, желатин и пчелен восък. За цвят смесвали прах от розови листенца, орхидеи и  стипца. Тази смес оставали да престои през нощта и до сутринта ноктите придобивали розов или червен цвят.По-късно, египтяните като боя за нокти използвали къна, а японците – различни билкови смеси. Сред археологическите находки от този период, има египетски мумии с боядисани нокти с къна. Любопитно е, че интензивността на цвета показвал социалния статус. Колкото по-благороден бил произхода, толкова по-интензивен бил цвета на ноктите.

Всъщност да наричаме тези смеси лак е силно казано,по точно това са предшествениците на класическия лак за нокти.Най простия лак – прозрачния е произведен през 1910 година. Но той е създаден с единствената цел, жените да не полират ноктите си със специални устройства. Този лак съхнел дълго време.

За баща на малкия цветен флакон лак за нокти се счита, Чарлз Ревсън, който създал първата в света формула на трайно неразтворим във вода лак за нокти, както и компания Revlon. Първата му колекция  е предложена на купувачите през 1933 година.

Цветните лакове  имали огромен успех сред нежния пол, но отново съхнели дълго време. Между другото, не друг, а Чарлз Ревсън, през 1939 г., предлага идеята – да се използва лак и червило в един цвят. И тази мода продължава почти 60 години! И сега, за мнозина тя остава.

Известният френски маникюр, или френч-маникюр(когато върха на нокътя е оцветен в бяло) е предложен от ORLY през 1976 година. Компанията ORLY се намира близо до Холивуд Калифорния. Един от продуцентите на филми  поискал от Джеф Пинк (основател на ORLY) да произведе нещо за актриси, които непрекъснато променят грима и дрехите си по време на снимките.

Но все още дълго време на структурата на лака е нестабилна и той падал много бързо, в рамките на няколко дни. А и цветовата гама била много монотонна: около пет или шест нюанси на червено, а използваните пигменти не били достатъчно безопасни.

В индустрията за красота всичко бързо се променя и усъвършенства. Лакът не е изключение. Въпреки че основната структура остава същият (полимери, разтворители, пластификатори и пигменти), сега се добавят различни съставки, които могат да решават различни проблеми на ноктите:чупливост, крехкост и т.н. Лаковете изсъхват по-бързо, имат по голяма трайност, преливат в различни цветове ,комбинират се не само с червилото и дрехи, но и с други декоративни аксесоари.Не е тайна, че изборът на цвят на лака до голяма степен се определя и от настроението на жените.

GREEN MAMA