Коледна елха в саксия

За Коледа вземете елха в саксия.Така в дома ви ще мирише на истинска гора за празниците и след това ще може да я засадите пред блока, на двора или на вилата.
За да оцелее дръвчето, трябва да се спазват някои изисквания. Не се препоръчва престой за повече от две седмици на топло. През есента и зимата елхичката изпада в състояние на покой, но по-дългият престой при стайна температура я събужда.
Добре е дръвчето да се постави далеч от източници на топлина. Веднага след коледните празници то може да бъде изнесено и засадено, стига почвата да не е замръзнала.
Изкопайте дупка, малко по-дълбока от размера на саксията. Отстранете повечето клони в долната част на дръвчето. Така ще му е по-лесно след засаждането. Покрийте с пръст до първите клони, които са останали. Ако почвата е суха, полейте обилно.
Ако почвата е замръзнала, веднага след празниците, изнесете дръвчето със саксията на балкона или двора. Изчакайте времето да се затопли през март или април и тогава го засадете. Не чакайте да стане твърде топло, защото елхичката ще излезе от състояние на покой и ще й е по-трудно да оцелее след засаждането.

 
източник: panda.org/bg