Подрязване на растенията в градината

Как да подрязваме правилно растенията в градината? Това е едно действие, което е доста важно и трябва да се знае как да се извърши оптимално добре за растението, за да се стимулира неговото разклоняване и по-нататъшно развитие. Ако отрежете леторасъла на дадено растение над пъпката, от тази пъпка ще се появят две нови клончета. Този вид подрязване стимулира растежа на растението и плододаването.

Кога да се направи резитбата зависи от вида на растението.Има някои растения, които ако ги подрежете ще направят повторен цъфтеж, но други градински цветя не се режат до късна есен, когато предстои презимуването им. При някои видове се прави резитба с цел не само да се стимулира развитието, но и за да се постигне определен естетически ефект.

Много често тези видове подрязване се използват за вечнозелени храсти като чимшира и някои иглолистни, които се оформят в различни форми – кълба, конуси, пирамиди и др. Това подрязване в определена форма се нарича топиария.Много често се подрязват и дърветата, по начин наречен короновидно дърво. Това става като се подрязват всички странични клонки на даденото дърво докато не се достигне желаната височина, след това на върха клонките също се подрязват за да се стимулира разклоняването и да се получи желаната форма (обикновено е кръгла, елипсовидна или яйцевидна).Често при този вид подрязвате е нужно да се използва опора докато нарасне растението.Но е добре преди да подрежете своите растения да се запознаете повече с техните особености.

Едни от най-подходящите растения за подрязване с цел придобиване на ефектни форми са чимширите.От тях се получават най-добрите топиарии и съответно се предпочитат от професионалистите в сферата на озеленяването.Имат само един доста съществен недостатък и това е именно изключително бавният им растеж.

градини.net