Как да изберем лаптоп?

Да имаш лаптоп не е лукс, а необходимост. Мобилните компютри вече са на достъпни цени.Има голям избор на модели. Може да купите бюджетен лаптоп, лаптоп само за интернет, лаптоп за офис работа, лаптоп за мултимедия или игри или пък лимитирани серии, отразяващи вашата индивидуалност. Как да опишем мобилните компютри? Те са лесно преносими, компактни, удобни и най-вече функционални. За много от нас те са част от работата и не можем да си представим деня без тях. С лаптопа можеш да работиш навсякъде – в университета, в офиса, в кафето, на вилата или където пожелаеш. Не се нуждаеш от мишка – има си “touchpad“ , клавиатурата си е вградена, няма да се чудиш къде да закрепиш уебкамерата – вградена е. Същото се отнася и за bluetooth-a, микрофона, говорителите. Това което най-много ми харесва е – няма кабели,  няма допълнителни устройства. С едно движение отваряш капака на лаптопа и го включваш. Настолния компютър не предлага такава свобода на движение и действие, затова преносимите компютри са хит и ще продължават да се утвърждават.

Според водещите производители на лаптопи – те могат да се групират в три примерни групи :

1.лаптопи за дома

2.лаптопи за офиса/кантората/кабинета/работа/бизнеса

3.професионални лаптопи

Първо определяте към коя група спадате. След това  трябва да изберете големината на екрана (дисплея) – тя варира от 8.9″ инча до 18.4″ инча.

Пример – трябва ви лаптоп до 1.2кг, който ще ползвате за достъп до интернет или елементарни офис нужди – тогава удачен избор са 10″ инчовите лаптопи като Acer Aspire One, HP Compaq Mini, Dell Inspiron 1011. Цената им започва от 500 и стига до 900 лв в зависимост от количествата инсталирана памет, издръжливост на батерия (броя клетки), операционната система.

Най-масовите лаптопи са 15.4″-15.6″ инчовите лаптопи, който са и най-разнообразни както по параметри и функции, така и по цена.В зависимост от параметрите цените на лаптопите започват от 700 лв и стигат 5000лв.

Какъв е най-често купувания лаптоп?

Най-често се търси лаптоп с 15.6″  HD дисплей съотношение на картината 16:9. Процесора е двуядрен Intel – масовите серии са Intel Dual Core T4300, T4400, Core 2 Duo T6600 или AMD Dual Core M320. Паметта е 2GB,3GB или 4GB. Твърдите дискове най-вече са 250GB или 320GB. Видеокарта подходяща за дома или офиса е вградена – най-често в лаптопите е Intel 4500MHD, Intel HD4200. Когато ще работи с Autocad, 3D или други програми изискващи по-сериозна графика добре е видеокартата на лаптопа ви да е със собствена памет 256MB или 512МB – ATI HD4330, ATI HD4570, GeForce G103M, GeForce 105M. Други изисквания са HDMI-port (изход за връзка с LCD телевизор), вградена уеб-камера с микрофон, двд-записващо устройство. Лаптопите отговарящи на тези критерии са в ценовия диапазон 850-1200 лв.

Бизнес лаптоп – какво да търся ?

Лаптопа трябва да е с екран 13″-14″ и тегло до 2кг. Процесора – двуядрен Intel . Напоследък добре се представят ULV процесорите на Intel с ниската си консумация на ток и с добрата производителност. Паметта варира от 1GB до 3GB. Твърдия диск на лаптопа трябва да е поне 250GB. Задължително условие за батерията – 6 клетъчна и да издържа до 5 часа. Предполага се, че ще се провеждат  видео разговори.Уеб камерата трябва да е с перфектно качество на образа.   При бизнес лаптопите също е важен външния вид. Дизайна трябва да е изчистен,стилен и елегантен. Избирайте тъмни цветове – черен, сив, съчетани между черно и сиво, кафяв.

Избора на марка лаптоп е строго индивидуален. Всеки производител предлага широка гама преносими компютри. Гаранционните условия варират според модела. Не се учудвайте, че нискобюджетните лаптопи са с едногодишна гаранция. Вече почти всички оторизирани сервизи поемат транспортните разходи по ремонта на гаранционната стока. Повечето от предлаганите мобилни компютри са с международна гаранция, която се обслужва във всеки сервиз на марката

Подлежи ли на ъпгрейд лаптопа?

Отговора е : „Да, подлежи!“. Но ако смятате да закупите лаптоп с тенденцията след време да го подобрявате (upgrade) , задължително се консултирайте с продавача за възможностите на машината.

Източник: news.gelectronic.com