Италианците – с ниски доходи, но с луксозни коли

Само през миналата година в Италия са били продадени 206 000 суперлуксозни возила от рода на Ферари, Ламборгини, Мерцедес и Порше, чиято средна цена е 103 000 евро.
В същото време едва 76 000 души са се обявили за много богати чрез годишните си данъчни декларации, или за спечелили над 200 000 евро, съобщи вестник „Република“.

Става въпрос обаче за необложени с данъци доходи, така че едва половината от тази сума е отишла в джоба на данъкоплатеца.
Данъчните власти в момента се чудят как е въможно подобно несъответствие между годишните доходи на гражданите и данните за броя продадени коли.
Сметките на данъчните обаче не излизат и ако се разшири броя на потенциалните италиански купувачи на луксозни автомобили с тези, които обявяват 100 000 евро годишно, или под 50 000 евро чисти за данъкоплатеца след облагането на доходите. 

В такъв случай се предполага, че са били необходими две години работа на спечелилия тази сума, за да си купи суперкола, и то – употребявайки всичките си пари за нея.
Още по-абсурдна е обаче ситуацията, ако се вземат предвид данните, обявявани от автомобилните къщи.

Според тях италианците са на второ място в света след американците по брой закупени Ламборгини и Ферари, на трето – по внос на Мерцедес и БМВ и на четвърто – по Порше.

В повечето класации на продажбите на различните луксозни марки коли Италия е все втора или трета в света, след Съединените щати и Германия. Официалните доходи на гражданите й обаче са няколко пъти по-ниски от тези на редица страни в света.

изчточник:ProntoSofia