четвъртък, февруари 29, 2024
ЛюбопитноНовини

Започва дългоочакваната реставрация на фасадата на къща „Павлити“ в Стария град

Още една забележителна възрожденска къща в Стария град ще възвърне своя блясък и красота през настоящата 2023 година, съобщават от ОИ „Старинен Пловдив“. Възрожденската къща „Павлити“ е една от емблематичните постройки в Старинен Пловдив. Сградата е обявена като архитектурно-строителен и художествен паметник на културата, ДВ бр.85/1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

През годините  е използвана като представителна приемна на Комитета за изкуство и култура, помещавали са се и Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

След това сградата е затворена за посетители, тъй като фасадата на къщата е в лошо състояние,  част от холкелите са паднали, а дървените колони и елементи са изгнили. В момента има много повреди по мазилката, художественото изписване, декоративните елементи и корнизите.

Консервационно-реставрационните дейности ще бъдат изпълнени в съответствие с проект, съгласуван от Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство. Автор на проекта по част КРР е Никола Стоянов – един от най-авторитетните пловдивски реставратори. Той стои зад реставрацията на знакови паметници на културата както в Пловдив, така и в цяла България. Работил е на археологически обекти като Античния театър, Римския стадион, Античния одеон,  Римския форумен комплекс „Августа Траяна” в Стара Загора, оригиналния каменен градеж на тракийската могила „Голяма Косматка” до град Шипка и реставрацията на фасадата на католическия храм „Свети Лудвиг“. Името му стои и зад реставрацията на множество стенописи в църкви и манастири, както и на къщи в Стария град.

Къща „Павлити“ е построена в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С богатата си художествена декорация, характерното еркерно наддаване, арковидни прозорци и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

източник: www.plovdiv.bg