Експлозивност и мощ- Kawasaki Brute Force 750i 4×4

ATV – Kawasaki Brute Force  750i  4×4 – експлозивност   и  мощ

Самото класифициране на този модел е трудно – на теория Брут Форс 750 4х4 влиза в категорията на работно-развлекателните вседеходи, но мощността и спортните му показатели превъзхождат тези на повечето спортно-развлекателни вседеходи на конкуренцията.

 Любителите на силните усещания както и професионалистите нуждаещи се от превозно средство за максимална проходимост на всякакъв терен обаче надали ще се интересуват особено в каква категория влиза Брут Форс 750 4х4. За тях сигурно ще е по-важно да знаят, че имат на разположение  един много мощен V-образен двуцилиндров четиритактов двигател с водно охлаждане , четири клапана на цилиндър , кубатура от 749 куб/см. и инжекционно впръскване на гориво управлявано от компютърна електроника Mitsubishi.

 

Поради естеството на употреба на такава машина (пресичане на реки, каране в кал, прах, сняг), въздухо-смукателния тракт на двигателя и продухването на трансмисията са изолирани в шнорхелова система изкарана максимално високо при кормилото на машината. Радиаторът на охладителната система също е разположен максимално високо за да е защитен от удари от камъчета и замърсяване.

 

Дългият ход на окачването (17см. за предните амортисьори, 20см. за задните) и компактните картери на двигателя и трансмисията осигуряват 27см просвет (клиренс) на машината. Водача на Брут Форс може да разчита също и на впечатляващата комбинация между идеално калибрована безстепенна автоматична скоростна кутия (CVT), карданно задвижване на четирите колела, преден блокиращ диференциал и къси предавки за преодоляване на екстремно стръмни наклони и дърпане на ремаркета за лодки и джетове.

 

При нормални условия на движение вседехода е със задно задвижване и превключването между 2х4 и 4х4 се извършва с бутон на кормилото. Благодарение на предния диференциал дори при включено 4х4 управлението в завой остава плавно и леко. Ако условията са особено тежки или при теглене на товари, понижаващите предавки са изведени на лесно място при скоростния лост. В екстремни случаи на помощ идва и блокажа на предния диференциал. Управлението на предния диференциал е поверено на водача който може по желание да контролира степента на блокировка от 0 до 100% .

 

Спирането  на Брут Форс 750 4х4 е осигурено от хидравлични дискови спирачки с двубутални спирачни апарати отпред. Отзад  спирачната система е патент на Кавазаки: многодискова спирачна система амбриажен тип в маслена баня, капсулована в картера който изолира всички спирачни компоненти от прах, кал, бода и т.н. Системата е изчислена така че практически да не се нуждае от поддръжка.

 

 

За контролиране на скоростта и за улесняване на спускането по особено стръмни наклони Брут Форс 750 4х4 разполага и със специална електронна система (Kawasaki Engine Brake Control), осигуряваща постоянен задържащ ефект от двигателя , нещо което иначе е невъзможно при стандартните CVT трансмисии. Ефекта е далеч по-добър от спускането на скорост при превозно средство с нормална скоростна кутия, понеже CVT трансмисията е безстепенна и във всеки един момент водача разполага с точно желания спирачен ефект от двигателя.

 

Приложенията на вседеходите са толкова разнообразни колкото и условията при които ще се ползват. При Кавазаки Брут Форс обаче понятието „вседеход” добива пълното си значение и едно е ясно  – ако намерите препятствие което да не може да се преодолее с него то очаквайте да ви е доста трудно да се справите и пеша.

 

Източник: atvextreme.log.bg