неделя, май 26, 2024
ГрадинаЛюбопитноТрапеза

Канела – ароматната подправка

Канела е подправка, получена от вътрешната кора на няколко дървесни вида от рода Cinnamomum. Канела се използва както в сладки, така и в хрупкави храни. Терминът „канела“ също се отнася до неговия средно-кафяв цвят.
Cinnamomum verum понякога се счита за „истинска канела“, но повечето канела в международната търговия произлиза от сродни видове, наричани още „касия“.
Канела е името на няколко вида дървета и търговските подправки, които някои от тях произвеждат. Всички са членове на рода Cinnamomum в семейството Lauraceae. Само няколко вида Cinnamomum се отглеждат в търговската мрежа за подправки.

Канелата е известна още от древността. Внесена в Египет още през 2000 г. пр.н.е., но онези, които го съобщават, идват от Китай, го объркват с касия. Канелата е толкова високо ценена сред древните нации, че се смята за подарък, подходящ за монарси и дори за бог; Един хубав надпис записва подаръка на канела и касия в храма на Аполон в Милет. Въпреки, че източникът му е бил мистериозен в средиземноморския свят от векове наред от посредниците, които се занимават с търговията с подправки, за да защитят монопола си като доставчици, канелата е местна за Индия, Шри Ланка, Бангладеш и Мианмар.

снимки/източник: wikipedia.org