Zeibekiko – гръцки народен танц

muzicZeibekiko известен и като Zeimpekikos (на гръцки: Ζεϊμπέκικο) е гръцки народен танц с ритмичен модел на 4.9 или 9.8 (разпределени 1/8 + 1/16 + 1/16 + 1/8 + 1/8 + 1/8 + 1/16 + 1/16 + 1/8 + 1/8 + 1/8).
Името произлиза от „Zeibeks“ (воини на Анадола). „Zeybeks“ са били партизански бойци, живели в региона на Егейско море на Османската империя от края на 17 до началото на 20-ти век. Преди създаването на Република Турция по-голяма част от Zeybeks са открити в Йонийско крайбрежие на Мала Азия и по-специално в Западна Анатолия (Анадола) в близост до град Измир. Те действали като защитници на хората от бандити и бирници. Лидерът се наричал „Efe“ и неговите войници са били известни или като „Zeybeks“ или „Kızan“. Kızan се използва обикновено за новоназначени или неопитни „Zeybeks“. Решенията се вземали по демократичен начин, но след като решението е било взето Efe имал неоспорима власт. Те имали определени ритуали за всички действия.

Zeybeks имали специален танц , в който изпълнители имитирали полета на ястреби и орли. Романтични песни за тяхната смелост все още са популярни в турската фолклорна музика. Ятаган-меч е бил основната им оръжие, но повечето от тях използвали и огнестрелни оръжия.

Танцът е на свободна хореографската структура. Въпреки, че в по-стари времена танцът се е изпълнявал от двойка от един пол, той се е развил като самостоятелно изпълняван танц – строго мъжествен.  Счита за обида танцуващия да бъде прекъснат от друг танцьор. Понякога танцьорите извършват по-сложни изпълнения като заемане на поза върху чаша, стол или камина, повдигане на маси или предмети, добавяйки усещане за малко самохвалство и чувство за хумор.

Примерно изпълнение на танца:

видео: youtube.com

Статия по материали на wikipedia (en.wikipedia.org)